Imate ideju?

Javite nam se...

Ukoliko želite da nam se priključite i pomognete razvoju opštine Despotovac kontaktirajte nas

Projekti

Projekti i kampanje

Urađen je veći broj projekata i kampanja u cilju poboljšanja života građana na teritoriji opštine Despotovac

Imate pitanje?

Kontaktirajte nas

Javite nam se ukoliko želite pomoći, a ne znate kako.

PROJEKTI I KAMPANJE

2015.godina
 

- Organizovanje Akcije čišćenja i sređivanja ulica povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje.

 

2014.godina
 

- Organizovanje Akcije čišćenja i sređivanja ulica povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje.

 

2013.godina
 

- Organizovanje Akcije čišćenja i sređivanja ulica povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje.

 

2012.godina
 

- Organizovanje Akcije čišćenja i sređivanja ulica povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje.

 

2011.godina

 

- Izvršeno usaglašavanje Statuta Asocijacije sa važećim Zakonom o udruženjima

- Organizovanje Akcije čišćenja i sređivanja ulica povodom 22.aprila, Dana planete Zemlje.

 

2007.godina

 

PROJEKTI

 

Asocijacija za razvoj podnela je u toku 2007 godine  sledeće projekte:

 

1. Projekat za monitoring i evaluaciju (konkurisala je za  obavljanje monitoringa i evaluacije za projekte za područje opštine Despotovac i Svilajnac kod Ministartva za rad i socijalna pitanja).

 

2. Projekti za izvođenje javnih radova (tu je partner Centru za socijalni rad  u Despotovcu u dva projekta: Predlog projekta za gerontodomaćice i  Projekta za Klub za stara lica).

 

3. Podnela je 2 projekta za Ministarstvu za dijasporu:

   -Predlog projekta za otvaranje baze podataka za članove dijaspore

  -Predlog projekta za letnju čkolu dece iz dijaspore“Resavska škola istorije srpske kulture“

 

4. Partner je KUD“Branislav Nušić“ Resavica u Predlogu projekta „Srpsko kolo u Rumuniji“podneto Ministarstvu za dijasporu.

 

E D U K A C I J E

 

ŠKOLA TKANJA

 

Prvi put , pod pokroviteljstvom Asocijacije za razvoj opštine Despotovac, Društva žena za narodnu radinost “Mara” i donatora, organizovana  je  škola tkanja u opštini Despotovac. Obučeno je u prvoj  fazi deset  tkalja :

 

Stanka Backović, Ljiljana Kamenčić, Gordana Dobrosavljević , Bina-Slađana  Avramović, Vesna Jablanović, Vlatka Milenković,   Gordana Lazić ,  Miladinović Jelisaveta , Gordana Nikolić i  Marijanović Slavojka.

 

One će raditi veliki asortiman proizvoda, od suvenira za turističku ponudu do ekskluzivnih odevnih predmeta.

 

Najbolje polaznice ove škole  nastaviće ubuduće sa edukacijom lokalnog stanovništva.

 

Edukator Etno mreže Srbije, Sanja Šarčević, predsednica udruženja ”Snovatica” iz Zaječara, vodila je prvu školu tkanja. Školu je finansirala 50 %  opština Despotovac  a preostalih 50 % je učešće samih polaznica. Nesebično razumevanje za ovu školu i znatnu finansijsku pomoć pružili su i određen broj donatora (opština Despotovac, Kovilovača, Rembas, privatna ordinacija Dr .Pavkovića i drugi).

 

Škola je počela 15.05. i trajala je do 01.08.2007.

 

Ukoliko bude interesovanja nastaviće i dalje da radi po mesnim zajednicama.

 

IV KURS INFORMATIKE

 

U toku je četvrti kurs informatike koji organizuje Asocijacija za razvoj u Centru za građanske aktivnosti u ul.Despota Stefana Lazarevića br.2 u Despotovcu. Do sada, kurs informatike je pohađalo i uspešno završilo 22 polaznika sa teritorije opštine Despotovac. Asocijacija pruža kurseve osnovnog poznavanja Worda, Excela i interneta za sve početnike po najpovoljnijim cenama u opštini. Cilj nam je da se i dalje družimo i pomažemo našim građanima kroz razne vidove edukativnih delatnosti.

 

KURSEVI ZA DOPUNSKU I DODATNU NASTAVU

Ovi kursevi su otvoreni za sve zainteresovane učenike Osnovnih i srednje škole koji žele da na ovaj način savladaju ili dopune svoje obrazovanje  po najpovoljnijim uslovima.

 

KURSEVI STRANIH JEZIKA

Kurs engleskog jezika kao i dodatna nastava iz engleskog jezika otvoren je preko cele godine za sve zainteresovane polaznike.

 

   2006.godina

 

- Počela je kampanja “Promocija lične karte Asocijacije za razvoj” u opštini Despotovac. U okviru ove kampanje, od 20. jula do 5. avgusta, bila je postavljena izložba slika i izveštaja o dosadašnjem radu Asocijacije na panou Centra za kulturu. Promocija je predstavljena i na lokalnim medijima (Radio "Flash", Radio "Despotovac" i lokalna televizija). Takođe, promotivni materjal Asocijacije je upućen i članovima dijaspore. Urađena je elektronska prezentacija, a volonteri Asocijacije podelili su oko 2000 pamfleta po gradu Despotovcu, Plažanu, Dvorištu, Resavici, Milivi, Vojniku, Strmostenu... Svi zainteresovani građani mogu se učlaniti u Asocijaciju u Građanskom centru u Despotovcu ul.Despota S.Lazarevića 2 (treći ulaz Centra za kulturu). Članarina za godinu dana za sve zaposlene je 250 dinara, a za penzionere i nezaposlene 50 dinara. Napominjemo da svaki član Asocijacije dobija svoju člansku kartu i informaciju šta sve može raditi ili dobiti u Asocijaciji.

- u subotu 19.08.2006.godine Asocijacija za razvoj opštine Despotovac u saradnji sa USAID/CRDA-e organizovala seminar na temu ”Zadrugarstvo” u 15 časova u Centru za socijalni rad u Despotovcu. Seminaru su prisustvovali građani zainteresovani posebno za etno zadrugarstvo.

 

- organizovanje odlaska i učešće naših građana na Etno festivalu Istočne Srbije u Kladovu 22.07.2006.godine. Našu opštinu su predstavljali KUD iz Plažana i KUD iz Resavice sa starogradskim igrama i igrama iz Vranja. Na našem štandu su preovladavali suveniri iz resavskog kraja i unikatne slike radjene od cveća.

 

 

Kladovo 2006
GALERIJA

 

- organizovanje odlaska i učešće naših građana na Etno festivalu hrane i muzike Vojvodine u Novom Sadu 24.06.2006.godine. Našu opštinu su predstavljali KUD iz Plažana i Folklorna sekcija Centra za kulturu Despotovca a na našem štandu se moglo videti: zdrava hrana, makrobiotička peciva, resavski med i proizvodi od meda, manastirski i jelovački sir, sarma u lozovom lišću, pasulj prebranac, svadbarski kupus, rolovana prasetina, jagnje sa Beljanice, resavski roštilj, proja od vodeničnog brašna, domaća rakija i vino, vino "Despot", ručni radovi, etno torbice, etno suveniri, umetničke slike i ikone. Resavska pećina je imala svoju prezentaciju. Zaključak svih je da je naš štand bio jedan od posećenijih.

 

Etno festival hrane Vojvodina
GALERIJA

 

   2005.godina

 

- opremanje tehničkom opremom Centara za građanske aktivnosti u Despotovcu, Dvorištu, Plažanu i Resavici. Vrednost projekta: 28.450 $

 

- osnivanje Asocijacije za razvoj opštine Despotovac Vrednost projekta: 6.098 $

 

- projekat podizanja ekološke svesti građana, aktiviranje na uređenju grada i čišćenju rečne obale Resave u Despotovcu. Vrednost projekta: 3.243 $

 

- projekat pčelara za nabavku košnica i druge opreme za pčelarstvo.

 

Vrednost projekta: 13.000 $

 

- projekat opremanja Centara za građanske aktivnosti potrošnim materjalom Vrednost projekta: 345 $

 

- kampanja povodom "Dana planete Zemlje" 22.aprila (uređenje zelenih površina, farbanje metalnih i drvenih površina, sađenje cveća, postavljanje 40 ukrasnih korpi za đubre u Despotovcu...) Kampanja obuhvatila Despotovac, Dvorište i Plažane.

Vrednost kampanje: 3.200 $

 

- kampanja zaštite reproduktivnog zdravlja u Domu zdravlja u Despotovcu. Rezultat je slanje lekara ginekologa na dvodnevni seminar iz ove oblasti i jedne medicinske sestre u ginekologiji na stručni seminar. Vrednost kampanje: 500 $

 

- kampanja "Svetski dan borbe protiv SIDE" 1. decembra u Tehničkoj školi u Despotovcu. Organizovana je izložba umetničkih radova učenika na temu borbe protiv SIDE, popunjeni su upitnici "Koliko poznajem HIV infekciju" i održana dva predavanja.

Vrednost kampanje: 50 $

 

- kampanja javne rasprave o Budžetu opštine za 2006.godinu. Po prvi put su se od svog osnivanja okupila sva 15 Udruženja opštine Despotovac i uz dogovor predale Zahtev Skupštini opštine za izdvajanje novca iz Budžeta opštine za finansiranje nevladinih organizacija. Zahtev je odbijen, ali je pozitivna stvar potpisivanje zajedničkog MEMORANDUMA O PARTNERSKOJ SARADNJI između 15 nevladinih organizacija. Vrednost kampanje: 20$

 

- organizovanje odlaska i učešće naših građana na dva Etno festivala u Novom Sadu i Kladovu. Našu opštinu su predstavljali KUD-ovi iz Plažana. Resavice i Despotovca, predstavnici Srpskih domaćina, Udruženje za domaću radinost "MARA", pčelari, umetnici, individualni proizvođači vina, suvenira, makrobiotičke hrane... ukupno oko 140 učesnika iz Despotovca na oba festivala. Vrednost projekta: 900$

 

- otvoreni Centri za Građanske aktivnosti u Dvorištu, Plažanu, Despotovcu i Resavici. Centri su opremljeni najsavremenijom računarskom tehnikom i kancelarijskm nameštajem.

 

   2004.godina

 

- izgrađen i opremljen tehničkom opremom Opštinski uslužni centar (nije još u funkciji zbog nedostatka prostornog rešenja, zastakljivanje predviđenog prostora) Vrednost projekta: 17.840 $

AKTUELNO
Svake godine se održava Akcija sređivanja ulica povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila.